Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Σκόνη... η θαυματουργή

Η σκόνη είναι παντοδύναμη. Όχι αυτή που σκουπίζουμε από ένα τραπεζάκι, αλλά τα μικροσκοπικά σωματίδια που πλέουν στην ατμόσφαιρα της γης, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις ερήμους της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Μπορεί να επηρεάσει τους ωκεανούς, να έχει αντίκτυπο στον κύκλο του άνθρακα και ακόμα να έχει επίδραση στην παγκόσμια θερμοκρασία.

Η σκόνη και ο αντίκτυπός της στον πλανήτη μας ήταν το κύριο θέμα ενός πρόσφατου συμποσίου της American Association for the Advancement of Science. Η συζήτηση ξεκίνησε με μία παρουσίαση από τη καθηγήτρια Dr. Karen Kohfeld του Πανεπιστημίου Simon Fraser.


Η Dr. Karen Kohfeld είναι επικεφαλής εργαστηρίου κλίματος, ωκεανών και παλαιο-περιβαλλόντων στο πανεπιστήμιο. Οι έρευνές τις επικεντρώνονται στο παλαιο-κλίμα, ψάχνοντας να δει αν το κλίμα μας είναι καλά, μελετώντας δεδομένα από παλαιότερα κλίματα και γεωλογικές δομές. Εφηύρε τη βάση δεδομένων Dust Indicators and Records of Terrestrial and Marine Palaeoenvironments (DIRTMAP), η οποία έχει χρησιμοποιηθεί την τελευταία δεκαετία από πολλά εργαλεία μοντελοποίησης με σκοπό να ελέγξει κατά πόσο η αναπαράσταση του κύκλου της σκόνης που υπολογίζουν είναι ρεαλιστική.

"Έχει χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει ότι τόσο η αύξηση στους ανέμους, όσο και η μείωση στη φυτοκάλυψη ήταν σημαντικοί παράγοντες στην αύξηση της ποσότητας σκόνης της τελευταίας παγετώνιας περιόδου", έχει γράψει η Kohfeld.

Στο συμπόσιο παρουσίασε μία επισκόπηση για το πως η σκόνη αλλάζει και αλληλεπιδρά με το γήινο σύστημα, καθώς η τελευταία της μελέτη έχει εστιάσει στο ρόλο της σκόνης σαν ανάδραση μέσα στο γήινο σύστημα, ειδικά στη συνάφειά της με τον ωκεάνιο κύκλο του άνθρακα.

Η Kohfeld λέει πως η σκόνη της ατμόσφαιρας είναι μία σταθερά στις μελέτες του κλίματος, δεδομένου του ότι βρίσκεται παντού και ότι έχει αντικρίσει σημαντικές αλλαγές στο πέρας του χρόνου.

Τονίζει τη σημασία του κύκλου της σκόνης λόγω του αντίκτυπου που έχει στον κύκλο του άνθρακα. Η σκόνη περιέχει σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για πολλούς οργανισμούς. Η εναπόθεση σκόνης σε ωκεανούς, τρεχούμενα νερά και χερσαία οικοσυστήματα μπορεί να λιπαίνει αυτές τις περιοχές, έχοντας ως αποτέλεσμα την αυξημένη ανάπτυξη της βλάστηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

"Η σκόνη είναι ένα καλό παράδειγμα του πως το έδαφος, η ατμόσφαιρα και το κλίμα συνδέονται" καταλήγει.

Πηγή: ScienceDaily

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Ακόμα ένα θέμα για το οποίο επικρατεί πλήρης άγνοια. Σκονή νομίζουμε ότι είναι αυτό που καθαρίζει η Φιλιππινέζα καθαρίστρια από το τρπεζάκι του σαλονιού.

Η σκονη υπάρχει στην ατμοσφαιρα και παιζει σπουδαιο ρόλο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ή αλλιώς κλιματική αλλαγή.

Δεν την βλέπουμε, αλλά πολλές φορές κάνει μπαμ όπως τις δυο τελευταίες μέρες που ο ουρανός είχε γίνει θολός.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά σε πολλούς ανθρώπους δημιουργεί προβλήματα στην υγεία τους όπως, άσθμα, αλλεργίες, αναπνευστικό.

Κι όπως πολύ σωστά λέει το άρθρο η σκόνη είναι ένα καλό παράδειγμα του πως το έδαφος, η ατμόσφαιρα και το κλίμα συνδέονται.

Φοβερό πως κάτι τόσο μικρό, προκαλεί τόσο μεγάλες αλλαγές.

Την καλημέρα μου!

biologion είπε...

Είναι όντως φοβερό πως μπορεί η σκόνη να επιδράση τόσο έντονα στα κλιματικά φαινόμενα.

Η κατάσταση προχθές ήταν πολύ άσχημη στη χώρα μας με το κύμα σκόνης από την Αφρική, οπότε νομίζω ότι όλοι μας νιώσαμε σε μικρό βαθμό τις αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει στην ατμόσφαιρα!

Καλή σου ημέρα Κάνθαρε!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails