Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Το ανδρικό χρωμόσωμα Υ «πιο εξελιγμένο από το υπόλοιπο γονιδίωμα»

Τελικά οι άνδρες ίσως είναι λιγότερο πρωτόγονοι από ό,τι υποστηρίζουν οι γυναίκες: το ανδρικό χρωμόσωμα εξελίσσεται πολύ ταχύτερα από το υπόλοιπο ανθρώπινο γονιδίωμα, αποκαλύπτει σημαντική μελέτη που βασίστηκε σε γενετικές συγκρίσεις ανθρώπου-χιμπατζή.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα στο σύνολό του είναι όμοιο με το γενετικό υλικό του χιμπατζή κατά περισσότερο από 98%.

Ωστόσο το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ διαφέρει εντυπωσιακά από το αντίστοιχο χρωμόσωμα των αρσενικών χιμπατζήδων. Σε αυτή την περίπτωση η αντιστοιχία περιορίζεται στο 70%, αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη συσσωρεύονται τα τελευταία έξι εκατομμύρια χρόνια, από τότε που η εξελικτική γραμμή του ανθρώπου διαχωρίστηκε από του χιμπατζή. Το γεγονός ότι η γενετική απόκλιση είναι μεγαλύτερη στο Υ σημαίνει ότι το ανθρώπινο ανδρικό χρωμόσωμα αλλάζει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα 22 χρωμοσώματα.

Ανατροπή

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Whitehead στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης παραδέχονται ότι εξεπλάγησαν από το ρυθμό εξέλιξης του Υ. Ολόκληρες ομάδες γονιδίων στο ανθρώπινο Υ απουσιάζουν εντελώς από το Υ του χιμπατζή, ενώ πολλές αλληλουχίες επαναλαμβάνονται ανεστραμμένες.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να ανατρέπουν την εικόνα των βιολόγων για το Υ: Το ανδρικό χρωμόσωμα φέρει πολύ λιγότερα γονίδια από τα σωματικά χρωμοσώματα, και πολλοί ερευνητές είχαν εκτιμήσει ότι συρρικνώνεται, ή ακόμα ότι οδεύει προς την εξαφάνιση...

«Το χρωμόσωμα Υ έχει πολλούς ακόμα άσσους στο μανίκι του» σχολιάζει τώρα ο Δρ Ντέιβιντ Πέιτζ, επικεφαλής της νέας έρευνας.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τον αυξημένο ρυθμό αλλαγής στο Y. Πρώτον, το Υ υπάρχει στα κύτταρα των ανδρών μόνο σε ένα αντίγραφο (και όχι σε δύο όπως τα μη φυλετικά χρωμοσώματα) και οι αλλαγές που εμφανίζονται σε αυτό δεν μπορούν να «διορθωθούν» με βάση την αλληλουχία του άλλου αντίγραφου.

Δεύτερον, πολλά από τα γονίδια του Υ αφορούν την παραγωγή σπέρματος. Δεδομένου ότι οι πρωτόγονοι άνδρες δέχονταν εξελικτικές πιέσεις να παράγουν μεγάλες ποσότητες σπερματοζωαρίων και να γονιμοποιούν όσο γίνεται περισσότερα θηλυκά, τα γονίδια αυτά πρέπει να εξελίσσονται γρήγορα.

Προκειμένου να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές θα επαναλάβουν τη σύγκριση με το Υ του μακάκου ρέζους, ο οποίος έχει άτακτη ερωτική ζωή, και με το Υ των πιθήκων Callithrix, οι οποίοι είναι μονογαμικοί.

Πηγή: in.gr

Τελικά είμαστε και πολύ εξελιγμένοι...

1 σχόλιο:

biologion είπε...

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο ΒημαScience για τον καθορισμό του φύλου και τον ρόλο του Υ και όχι μόνο χρωμοσωμάτων

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=310022&dt=17/01/2010

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails