Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Θερμότερο κλίμα σημαίνει μικρότερη ικανότητα απορρόφησης άνθρακα από τα δέντρα

Αντίθετα με τη συμβατική πεποίθηση, όσο το κλίμα θερμαίνεται και οι περίοδοι ανάπτυξης αυξάνονται τα υπαλπικά δάση είναι πιθανό να απορροφούν λιγότερο άνθρακα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Σαν αποτέλεσμα, μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου θα συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα.

"Τα αποτελέσματά μας αντιτίθενται σε αυτά μελετών για άλλα οικοσυστήματα, που συμπεράνουν ότι αυξημένη περίοδος ανάπτυξης σημαίνει και αυξημένη απορρόφηση άνθρακα" λέει o Jia Hu, που διεξήγαγε την έρευνα ως φοιτητής στο τμήμα οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του CU Boulder σε συνεργασία με το Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences. Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Global Change Biology τον Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ενώ η μικρότερη ανοιξιάτικη χιονοκάλυψη τείνει να προάγει την έναρξη της άνοιξης και να επεκτείνει την αναπτυξιακή περίοδο, μειώνει επίσης την ποσότητα του νερού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δέντρα αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα δέντρα αυτά που υπέφεραν από έλλειψη νερού ήταν λιγότερο ικανά να μετατρέψουν το CO2 σε βιομάζα. Οι καλοκαιρινές βροχές δεν είναι δυνατό να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση.


"Το χιόνι είναι πολύ πιο χρήσιμο από τις βροχές στο να μεταφέρει νερό σε αυτά τα δέντρα" λέει ο καθηγητής του Hu, Monson. "Αν ένα θερμότερο κλίμα προκαλέσει περισσότερες βροχές, αυτό δεν θα αντισταθμίσει την δυνητική απώλεια σε απορρόφηση άνθρακα λόγω της μειωμένης χιονοκάλυψης". Συμπληρώνει στη συνέχεια ότι "τα ξηρότερα δέντρα είναι επίσης πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις από σκαθάρια, αλλά και σε πυρκαγιές."

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ακόμα και αργά κατά τη διάρκεια του έτους, τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δηλαδή, το 60% του νερού στα ρυάκια και τα τέλματα που συλλέγονται από τα υπαλπικά δάση του Κολοράντο μπορεί να ανιχνευτεί ότι προέρχεται από το λιωμένο χιόνι. Ήταν ικανοί να ξεχωρίσουν μεταξύ ανοιξιάτικου χιονιού και καλοκαιρινής βροχής σε φυτικό υλικό αναλύοντας μικρές διαφορές στα άτομα υδρογόνου και οξυγόνου στα μόρια του νερού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα υπαλπικά δέντρα βασίζουν κατά κύριο λόγο στο λιώσιμο του χιονιού, όχι μόνο στην αρχή του καλοκαιριού, αλλά καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

"Καθώς το λιώσιμο του χιονιού σε αυτά τα μεγάλου υψομέτρου δάση προβλέπεται να μειωθεί, ο ρυθμός απορρόφησης άνθρακα θα μειωθεί ανάλογα" λέει ο Hu. Τα υπαλπικά δάση αποτελούν το 70% περίπου της "πισίνας" ή περιοχής αποθήκευσης του άνθρακα για τις δυτικές ΗΠΑ.

Πηγή: ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails