Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Fast food nation


Απόσπασμα από το βιβλίο

Οι κτηνοτρόφοι και οι καουμπόις αποτελούσαν πάντα τα βασικά σύμβολα της αμρεικανικής Δύσης...Σήμερα, κινδυνεύουν πιο πολύ να χρεοκοπήσουν οι κτηνοτρόφοι που εργάζονται σκληρά, εκείνοι τους οποίους εξιδανικεύουν οι μύθοι των καουμπόις. Χωρίς να απολαμβάνουν ούτε ένα μικρό μέρος της προσοχής που δίνεται στη διάστικτη κουκουβάγια, οι ανεξάρτητοι κτηνοτρόφοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν γίενι πραγματικά ένα είδος υπό εξαφάνιση. Στις μέρες μας, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικονομικά προβλήματα: αυξήσεις στις τιμές της γης, στασιμότητα στις τιμές του κρέατος, υπερπροσφορά γελαδιών, αυξημένες εισαγωγές ζωντανών ζώων από τον Καναδά και το Μεξικό, πιέσεις από εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης, φόρους κληρονομιάς, φόβους του κοινού για κινδύνους από το μοσχαρίσιο κρέας. Πέρα απ'όλα αυτά, η ανάπτυξη των αλυσίδων φαστ φουντ ωθεί τη βιομηχανί παραγωγής κρέατος προς την ενοποίηση. Η Μακντόναλντ'ς είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής βοδινού στη χώρα. Το 1968, η Μακντόναλντ'ς αγόραζε βοδινό κυμά από 175 τοπικούς προμηθευτές. Μερικά χρόνια αργότερα, θέλοντας να πετύχει μεγαλύτερη ομοιομορφία στα προιόντα της, η εταιρεία μείωσε τον αριθμό προμηθευτών κρέατος σε πέντε. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η βιομηχανία κρέατος, όπως και η βιομηχανία της τηγανιτής πατάτας, μεταμορφώθηκε από συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σήμερα, πολλοί κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι μερικές μεγάλες εταιρείες ασκούν ασφυκτική πίεση στην αγορά, καταφεύγοντας σε αθέμιτες μεθόδους για να ρίξουν την τιμή των βοοειδών. Ο θυμός κατά των μεγάλων εταιρειών παραγωγής κρέατος μεγαλώνει, και υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος των κτηνοτρόφων που θ ακαθορίσει την κοινωνική και οικονομική δομή της αγροτικής Δύσης.




Μέσα από την επαναστατική έρευνα και τα μάτια του Eric Schlosser ζούμε στο παρασκήνιο των εστιατορίων με τους εξαντλημένους και χαμηλά αμειβόμενους έφηβους εργαζόμενους· στις εργοστασιακές φάρμες όπου καλλιεργούνται οι πατάτες με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που τρέφονται τα μοσχαράκια, αλλά και στα σφαγεία που διευθύνονται από εταιρείες συσκευασίας κολοσσούς.
Η βιομηχανία fast food που "τρέφει και τρέφεται από τη νέα γενιά" έχει εισχωρήσει στη ζωή μας με τον πιο ύπουλο τρόπο μέσα από προκλητικές γεύσεις, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας, οδηγώντας στην εξαθλίωση μία ολόκληρη γενιά...
H oμότιτλη ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τη Rosebud.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails