Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Κλειδί για την εξελικτική αρμοστιότητα...η μείωση των θερμίδων

Ο Κάρολος Δαρβίνος και οι σύγχρονοί του αξίωναν ότι η κατανάλωση τροφής σε πτηνά και θηλαστικά περιοριζόταν από τα αποθέματα των πόρων, που σημαίνει με άλλα λόγια ότι τα ζώα θα έτρωγαν όσο μπορούσαν όταν η τροφή είναι άφθονη και θα παρήγαγαν όσους πιο πολλούς απογόνους τους επέτρεπε η κατάσταση αυτή.

Παρ' όλα αυτά, σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι, ακόμα και όταν η τροφή είναι άφθονη, η ενεργειακή πρόσληψη φτάνει σε ένα όριο, ακόμα και για ζώα που έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, όπως θηλυκά που βρίσκονται στη φάση του θηλασμού. Επιστήμονες από το Research Institute of Wildlife Ecology της Βιέννης προτείνουν ότι αυτό προέρχεται από ενεργητικό έλεγχο της μητρικής επένδυσης στο νεογνό ώστε να διατηρηθεί την μακροπρόθεσμη αναπαραγωγική αρμοστηκότητα.


Η έρευνα αυτή, που θα ανακοινωθεί από την Dr Teresa Valencak στο Society for Experimental Biology Annual Meeting στην Γλασκόβη, έδειξε ότι όταν τα ενεργειακά τους αποθέματα είναι μικρά ή όταν οι νεοσσοί διατηρούνται σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες, οι λαγοί (Lepus europaeus) μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή τους ανανέωση και το ρυθμό παραγωγής γάλακτος πάνω από το φυσιολογικά παρατηρούμενο Αυτό δείχνει ότι, συνήθως, οι λαγοί δρουν κάτω από τη μέγιστη δυνατότητά τους και αυτό δεν οφείλεται σε κανενός είδους περιορισμούς, όπως το μήκος της πεπτικής οδού ή την ικανότητα των μαστικών αδένων. Επίσης, καθώς οι λαγοί προμηθεύονταν με άφθονο φαγητό, δεν μπορούσε να υπάρχει κανένας περιορισμός στην ανανέωση της ενέργειας ωφελούμενη στην διαθεσιμότητα της τροφής.

Ο τρόπος με τον οποίο τα θηλυκά ρυθμίζουν την ενεργειακή τους κατανάλωση ανάλογα με τις απαιτήσεις των νεοσσών και των δικών τους ενεργειακών αποθεμάτων δε υπερέβαινε συγκεκριμένα επίπεδα που ταιριάζουν με τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η χρησιμοποίηση ενέργειας κοντά στο μέγιστο ρυθμό έχει κόστη για τα ζώα που μπορεί να συμβιβάζουν την ικανότητά τους να αναπαραχθούν επιτυχώς στο μέλλον. Εάν ένας λαγός βάζει την περισσότερη από την ενέργειά του σε μία γέννα νεοσσών θα μένει λιγότερη ενέργεια για την ανάπτυξη, για παράδειγμα, το οποίο μπορεί να μειώσει την διάρκεια της ζωής του ή να το κάνει λιγότερο ικανό παράξει ή να φροντίσει νεοσσούς στο μέλλον. Με το να μειώνουν ενεργητικά τον ρυθμό ενεργειακής ανανέωσης, μία μητέρα μπορεί να το αποτρέψει αυτό και να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο αναπαραγωγικής επιτυχίας κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Από ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails