Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η αιχμαλωσία των άγριων ζώων στα τσίρκο είναι κτηνώδης

Μπορεί να είναι τα αστέρια του σόου, αλλά οι πράξεις στα τσίρκο που συμμετέχουν ελέφαντες, λιοντάρια και τίγρεις πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρώτης οικουμενικής μελέτης για την ευημερία των ζώων στα τσίρκο.

"Είτε είναι έλλειψη χώρου ή εξάσκησης, είτε είναι έλλειψη κοινωνιών επαφών, όλοι οι παράγοντες συνδυαστικά δείχνουν ότι είναι μίας χαμηλής ποιότητας ζωή συγκρινόμενη με την άγρια" λέει ο υπεύθυνος της έρευνας Stephen Harris, του πανεπιστημίου του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα ζώα στα τσίρκο βρέθηκε ότι ξόδευαν κατά μέσο όρο το 1 με 9% της μέρας προπονούμενα και το υπόλοιπο της ώρας περιορισμένα σε κλουβιά που καταλαμβάνουν το ένα τέταρτο του χώρου που απαιτείται σε ένας ζωολογικό κήπο. Ενώ, εξημερωμένα ζώα όπως οι σκύλοι και τα άλογα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, είδη όπως ο ελέφαντας, τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες δεν μπορούν, λένε οι ερευνητές.


Πολλά από αυτά τα περιορισμένα ζώα επιδεικνύουν συμπεριφορές στρες όπως να διασκελίζουν πάνω και κάτω για ώρες. "Ακόμα και αν είναι μαντρωμένα σε μεγαλύτερα τσίρκο, δεν υπάρχουν εμπλουτισμοί όπως κορμοί δέντρων για να παίζουν, για την περίπτωση που τα χρησιμοποιούσουν ώστε να δραπετεύσουν", λέει ο Harris, του οποίου της ομάδας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Animal Welfare (vol 18, p 129).

Κάποιες χώρες όπως η Αυστρία έχουν ήδη αποβάλλει τα άγρια ζώα από τα τσίρκο, αλλά αυτά ακόμα εκτελούν παραστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ και σε πολλά μέρη στην Ευρώπη. Ενώ ελέφαντες δεν είχαν παρατηρηθεί σε τσίρκο της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία 10 χρόνια, τρεις έδιναν παραστάσεις από το Φεβρουάριο στο Great Britain Circus.

Από NewScientist

Υπογράψτε εδώ για την εκστρατεία του Αρκτούρου ώστε να γίνει η Ελλάδα χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails