Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων - Τα 10 πιο απίθανα ταξίδια ζώων

Πολλά ζώα εκτελούν μακρινά ταξίδια που εντυπωσιάζουν τον άνθρωπο. Ας δούμε τα 10 πιο απίθανα ταξίδια ζώων σύμφωνα με το LiveScience

10. Καμπουρωτή φάλενα (Megaptera novaeangliae)


Η φάλαινα αυτή κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο ταξίδι θηλαστικού. Ένας πληθυσμός περνάει τους θερμούς μήνες τρώγοντας κυριολεκτικά ένα τόνο φαγητού την ημέρα στα νερά της Αρκτικής χερσονήσου. Όταν έρχεται ο χειμώνας κολυμπούν 5.000 μίλα μακριά στα ζεστά νερά κοντά στην Κολομβία και τον Ισημερινό για να αναπαραχθούν.

9. Χέλια των γλυκών νερών (Anguilla sp.)


Τα χέλια των γλυκών νερών γεννιούνται έτοιμα για τα άγρια νερά που θα συναντήσουν στη ζωή τους. Μετά την εκκόλαψή τους στην αλατώδη θάλασσα των Σαργάσσων κολυμπούν σε ποτάμια γλυκών νερών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Στην πορεία τα νεφρά τους προσαρμόζονται στις αλλαγές της αλατότητας. Όταν έρθει ο καιρός της αναπαραγωγής τα χέλια, καθώς και τα νεφρά τους, θα επιστρέψουν στις αρχικές τους τοποθεσίες.

8. Κραυγάζοντες γερανοί (Grus americana)


Οι προσπάθειες ανάκαμψης των απειλούμενων αυτών γερανών περιλαμβάνουν μαθήματα πτήσης. Αεροπλάνα και ρομπότ ειδικά μεταμφιεσμένα σε γερανούς οδήγησαν πουλιά νότια τον χειμώνα σε προστατευμένες περιοχές.

7. Πεταλούδα μονάρχης (Danaus plexippus)


Το να μεταναστεύει σε μακρινές αποστάσεις είναι στο αίμα του μονάρχη. Κάθε φθινόπωρο χιλιάδες πεταλούδες μονάρχης κατευθύνονται δυτικά στην Καλιφόρνια και το Μεξικό. Ξεκαλοκαιριάζουν 3.000 μίλια μακρυά, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το πως όμως γνωρίζουν το πότε και που να πάνε ακόμα μπερδεύει τους επιστήμονες. (Για παραπάνω δες και εδώ)

6. Ρουμπινόλαιμο κολίμπρι (Archilochus colubris)


Πριν το ταξίδι των 500 μιλίων στην Κεντρική Αμερική τρέφεται με μεγάλες ποσότητες από νέκταρ, έντομα και χυμούς φρούτων. Το μικρό αυτό πουλί αποκτά 2 επιπλέον γραμμάρια λίπους, διπλασιάζει δηλαδή ουσιαστικά το βάρος του, για να κάνει ένα ταξίδι χωρίς στάσεις από την ανατολική Βόρεια Αμερική απέναντι στον Κόλπο του Μεξικού.

5. Σολωμός (Salmo sp.)


Αφού έχει ξοδέψει χρόνια κολυμπώντας στον ωκεανό, οι σολομοί ακολουθούν την "μύτη" τους επιστρέφει στους χείμαρρους με γλυκό νερό που γεννήθηκαν ως αυγά όπου και πεθαίνουν. Θα κολυμπήσουν αντίθετα στο ρεύμα για εκατοντάδες μίλια για να κάνουν μία τέλεια παλιννόστηση, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα γυρίσουν σε άθλια κατάσταση.

4. Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas)


Το μητρικό ένστικτο οδηγεί της θηλυκές χελώνες του είδους αυτού να επιστρέψουν στα΄μέρη όπου γεννήθηκαν για να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Οι έγκυες χελώνας ταξιδεύουν πάνω από χίλια μίλια από τα παράκτιες περιοχές τροφοληψίας στη Βραζιλία μέχρι τα μέσα του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού στο νησί Ascension. Σε μία μικρή αμμώδη παραλία οι επίδοξες μητέρες σκάβουν φωλιές και γεννούν αβγά πριν κατευθυνθούν πάλι πίσω στον Ωκεανό.

3. Αντιλόπες (Connochaetes sp.)


Οι πιο πράσινοι βοσκότοποι οδηγούν ενάμιση εκατομμύριο από αυτά τα ζώα σε κίνηση. Τα ζώα αυτά ταξιδεύουν πάνω από χίλια μίλια ανάμεσα από θεαματικά μεγάλα χόρτα μαζί με χιλιάδες γαζέλες και ζέβρες για να αποφύγουν την ξηρή περίοδο στην Τανζανία και την Κένυα.

2. Λέμινγκς


Στην Αρκτική Τούνδρα ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη φαγητού οδηγεί τα λέμινκγς σε μαζικές μεταναστεύσεις με μεγάλες ταχύτητες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτά τα μικρά θηλαστικά ταξιδεύουν έως και 10 μίλια την ημέρα. Για τα αδύναμα ζώα, το ταξίδι αυτό είναι υπερβολικό και αφήνονται πίσω να πεθάνουν.

1. Ακρίδες (Magicicada sp.)


Εκατομμύρια από παχουλές και εκκωφαντικές ακρίδες βγαίνουν στην επιφάνεια από τα υπόγεια καταφύγιά τους για να ζευγαρώσουν. Οι ακρίδες αυτές ξοδεύουν 17 χρόνια υπογείως περνώντας από 5 στάδια ανάπτυξης. Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους καταβάλει τους θηρευτές τους, επιτρέποντας έτσι τα περισσότερα άτομα να εκτελέσουν ομαλά τις λειτουργίες τους κατά τη διάρκεια της πέντε εβδομάδων ζωής τους.

Όλες οι φωτογραφίες είναι από την wikipedia

1 σχόλιο:

AndreasVr είπε...

Μπράβο! ωραίο post. πραγματικά απίθανα ταξίδια, εντυπωσιακός ο σολωμός και τα χέλια,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails