Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Παροδική κώφωση φαίνεται ότι προκαλούν τα σόναρ στα δελφίνια

Πείραμα με εκπαιδευμένο δελφίνι που ζει στη Χαβάη ενισχύει τις υποψίες για τις παρενέργειες των ισχυρών στρατιωτικών σόναρ: το κήτος υπέστη παροδική κώφωση όταν εκτέθηκε σε ηχητικούς παλμούς υψηλής έντασης.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο βρετανικό Biology Letters, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ενδείξεις για το ρόλο των σόναρ μέσης συχνότητας στο θάνατο δεκάδων δελφινιών και φαλαινών που εξοκέλλουν στις ακτές.

H συνέχεια εδώ ( από in.gr)

Πριν από ένα χρόνο είχαμε δημοσιεύσει την περίληψη ενός επιστημονικού άρθρου που αφορούσε στον τραυματισμό των αυτιών ψαριών από ανθρωπογενείς υψηλής έντασης ήχους (εδώ). Κάτι ανάλογο βρήκαν τώρα και στα δελφίνια, ζώα που σε αντίθεση με τα ψάρια βασίζονται πολύ στην ακοή τους για την επιβίωσή τους. Συνεπώς, σε αυτά τα προβλήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα από αυτά που προκύπτουν στα ψάρια. Η έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα είναι σχετικά καινούργια, οπότε και θα χρειαστεί καιρός μέχρι να βγουν σαφή και ικανοποιητικά σε αριθμό συμπεράσματα ώστε να τεθούν κάποιοι περιορισμοί στην ανθρωπογενή ηχορύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο συχνά αντιμετωπίζουμε ως έναν σκουπιδότοπο μικρής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails