Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων: Πεταλούδα Μονάρχης

Εισαγωγή

Οι πεταλούδες μονάρχης (Danaus plexippus) είναι κυρίως γνωστές για τις μεταναστεύσεις τους, καθώς είναι από τα ελάχιστα έντομα που γνωρίζουμε ότι κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια. Είναι το μόνο έντομο που μεταναστεύει σε ένα θερμότερο κλίμα που είναι 2.500 μίλια μακριά κάθε έτος. Έχουν άνοιγμα φτερών 9-10 εκατοστά και χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα με μαύρα και άσπρα σχήματα στην πάνω επιφάνειά τους.


Μετανάστευση

Από τη Βόρεια Αμερική κάνουν μεγάλα ταξίδια προς το νότο από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι και τον πρώτο παγετώνα. Μια μετανάστευση με βόρεια κατεύθυνση λαμβάνει χώρα την άνοιξη. Τα θηλυκά άτομα αποθέτουν αβγά κατά τη μετανάστευση και έτσι αυτή ολοκληρώνεται σε πολλές γενιές. Το μήκος αυτών των ταξιδιών υπερβαίνει την κανονική διάρκεια ζωής των περισσότερων μοναρχών, η οποία είναι λιγότερο από δύο μήνες για τις πεταλούδες που γεννήθηκαν το πρώιμο καλοκαίρι. Η τελευταία γενεά του καλοκαιριού εισάγεται σε μια μη-αναπαραγωγική φάση που είναι γνωστή ως διάπαυση και μπορεί να ζήσει επτά μήνες ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της διάπαυσης, οι πεταλούδες πετούν σε μια από πολλές περιοχές διαχείμασης. Η γενιά που διαχειμάζει γενικά δεν αναπαράγει έως ότου αφήνει την περιοχή διαχείμασης κάπου στο Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Οι δεύτερες, τρίτες και τέταρτες γενεές είναι που επιστρέφουν στις βόρειες θέση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά την άνοιξη. Το πώς το είδος κατορθώνει να επιστρέψει στα ίδια σημεία διαχείμασης πέρα από ένα χάσμα διάφορων γενεών αποτελεί ακόμα ένα αντικείμενο της έρευνας . Τα σχέδια πτήσης φαίνεται να κληρονομούνται, βασισμένος σε έναν συνδυασμό του κιρκαδικού ρυθμού και της θέσης του ήλιου στον ουρανό. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως οι πεταλούδες μοναρχών χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια δέντρα κάθε έτος όταν μεταναστεύουν, το οποίο φαίνεται περίεργο επειδή δεν είναι οι ίδιες πεταλούδες που ήταν εκεί πέρυσι.


Αίτια

Η πεταλούδα μοναρχών μεταναστεύει για 2 λόγους. Δεν μπορούν να αντισταθούν τον παγωμένο καιρό στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά κλίματα τον χειμώνα. Επίσης, τα φυτά που καταναλώνουν οι λάρβες δεν αυξάνονται στις χειμερινές περιοχές τους, έτσι η γενιά της άνοιξης πρέπει να πετάξει πίσω στον Βορρά στις θέσεις όπου τα φυτά αυτά είναι άφθονα.

Απειλές

Οι περιοχές διαχείμασης των μοναρχών είναι κάτω από την απειλή λόγω των ανθρώπων που περικόβουν τα επιλεγόμενα από τις πεταλούδες δέντρα για να φτιάξουν δρόμους, σπίτια και αγροκτήματα. Τι θα συμβεί στους μονάρχες εάν δεν έχουν τα ειδικά δέντρα τους για να περάσουν το χειμώνα;

Πληροφορίες από: Wikipedia και Monarch Butterfly Website
Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από το Monarch Watch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails