Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Χαμαιλέοντες - Οι τελευταίοι 300

Εχθές το βράδυ μετά τις 12.00 είχε στην ΕΤ1 ένα ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή της ΕΡΤ με ξένο συνεργείο, στο οποίο μας δείχνει τη ζωή και τη μάχη για την επιβίωση που δίνουν οι τελευταίοι αφρικανικοί χαμαιλέοντες (Chamaeleo africanus) στην Πύλο της Πελοποννήσου Το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν μία πραγματικά καλή δουλειά όπου δείχνει με πολύ ωραίο τρόπο την αντιμετώπιση του ζώου από τους ανθρώπους μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή, αλλά και τις προσπάθειες των εθελοντών του φορέα διαχείρισης να αποτρέψουν τις ενοχλήσεις αλλά και να ενημερώσουν τον κόσμο. Πραγματικά αξίζει να το δει κανείς, αν και δεν ξέρω αν κυκλοφορεί σε DVD. Ας δούμε τη λέει η ίδια ΕΡΤ:

Καλώς ήρθατε στην τηλεοπτική ζώνη για τις διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΡΤ. Η σημερινή ταινία είναι μια περιπέτεια. Γεμάτη δράση, αγωνία, σεξ και θάνατο. Και αφορά τους τελευταίους 300. Οι οποίοι έχουν, και αυτοί, πατρίδα τους την Πελοπόννησο. Δεν ζουν στην Σπάρτη αλλά έξω από την Πύλο, στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Και είναι τετράποδοι. Είναι οι μοναδικοί αφρικανικοί χαμαιλέοντες που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη.

Είναι μόλις 300 και είναι πολεμιστές. Η ζωή τους είναι μια διαρκής μάχη για επιβίωση. Η ταινία κατορθώνει να απαντήσει με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο στο ερώτημα "τι σημαίνει να είσαι χαμαιλέοντας". Ένα μικροσκοπικό ζωάκι, παράξενο, μοναχικό και άκακο. Που επιπλέον είναι τρομερά ευαίσθητο και πάσχει από έντονο στρες. Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, οι οποίοι εκπροσωπούν και τους υπόλοιπους 300, αποκαλύπτουν στην κάμερα ολόκληρη τη ζωή τους. Από τη γέννησή τους, στην άμμο της όμορφης παραλίας, μέχρι τον θάνατό τους που δεν είναι καθόλου ήρεμος.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 300 χαμαιλέοντες στην Πύλο είναι ότι η παραλία τους παραείναι όμορφη για να μην είναι τουριστική. Ακόμη κι αν ανήκει σε προστατευόμενη ζώνη, ακόμη κι αν υπάρχουν εθελοντές φύλακες, οι κίνδυνοι είναι υπερβολικά πολλοί. Κινδυνεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και από τις αμμοθύελλες. Από τα φίδια, τα πουλιά και τους σκορπιούς. Μα πιο πολύ κινδυνεύουν από τους ανθρώπους. Από τα σκουπίδια που αφήνουν, τα οποία τραβούν τους αρουραίους, από τα σκυλιά, από τα 4x4 που οδηγάνε στους αμμόλοφους, ακόμη και από ασυνείδητους κλέφτες που αρπάζουν χαμαιλέοντες για να τους πουλήσουν ως κατοικίδια –προξενώντας τον βέβαιο θάνατό τους, αφού οι χαμαιλέοντες δεν αντέχουν σε τέτοια αλλαγή περιβάλλοντος.

Η θαυμάσια ταινία του Άνταμ Σμεντς, που παρακολουθεί τη ζωή μόνο από τη σκοπιά του χαμαιλέοντα, περιγράφει μια πραγματική οικολογική μάχη, τη μάχη που δίνουν οι τελευταίοι 300 για τη ζωή τους. Πριν την παρακολουθήσετε σας θυμίζω τον διαγωνισμό του Doc On Air που προσφέρει σε τρεις τηλεθεατές μία τηλεόραση LCD 32 ιντσών, ένα DVD-R και μία τηλεόραση 14 ιντσών, όλα της VOXSON. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μπαίνετε στο σάιτ μας, www.ert.gr/doconair, και να βαθμολογείτε τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται κάθε εβδομάδα σ' αυτήν εδώ τη ζώνη. Καλό σας βράδι.

Λεωνίδας Αντωνόπουλος

Περισσότερες πληροφορίες για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα εδώ
και για μια πρόσφατη απειλή του εδώ

1 σχόλιο:

AndreasVr είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Θανάση!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails