Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού στηρίζεται σε υποβαθμισμένη γη

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Soil Use and Management το 24% των εδαφών παγκοσμίως υποβαθμίζονται. Η έρευνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα δεδομένα της Global Assessment of Soil Degradation (GLASOD) η οποία βασισμένη σε υποκειμενικές κρίσεις διαφόρων επιστημόνων του εδάφους υπολόγιζε πως το ποσοστό της υποβάθμισης ανερχόταν σε 15%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η υποβάθμιση αυτή προέρχεται κυρίως από της διαχείριση της γης και από τη δράση διαφόρων φυσικών φαινομένων. Η περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα εμφανίζονται στην Αφρική, νοτίως του Ισημερινού, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Κίνα. Με όρους αγροτικού πληθυσμού που πλήττεται οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Κίνα, με πάνω από μισό δισεκατομμύριο, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντέζ και η Βραζιλία.

Η υποβάθμιση αυτή έχει κόστος και την αποβολή του δεσμευμένου στο έδαφος άνθρακα. Υπολογίστηκε ότι κατά την περίοδο μελέτης (1981-2003) πάνω από 1.000 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα με κόστος πάνω από 50 δισεκατομμύρια $.

Οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές είναι τα χωράφια (19%) και τα δάση (43%) ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την έκταση που καλύπτουν (12% και 28%) αντίστοιχα. Τέλος, η μελέτη βρήκε μικρή συσχέτιση μεταξύ υποβάθμισης του εδάφους και πυκνότητας αγροτικού πληθυσμού αλλά και με βιοφυσικούς παράγοντες όπως η ξηρότητα του εδάφους.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από Science Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails