Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Επιστήμη, χρηματοδότηση και ηθική

Το ερέθισμα για αυτό το άρθρο είναι μία συνέντευξη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Alberta του Καναδά Ευάγγελου Μιχελάκη στο "Κ" της Καθημερινής στις 15-03-2009 καθώς και μία ταινία.

Ο Μιχελάκης λοιπόν ισχυρίζεται πως έχει βρει ένα αρκετά ισχυρό φάρμακο για την θεραπεία του καρκίνου. Βέβαια, το γεγονός ότι ακόμα η έρευνα είναι σε αρχικά στάδια σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία της νόσου κατ' εμέ δεν αφήνουν χώρο για μεγάλα λόγια όπως ότι βρέθηκε το τέλειο φάρμακο. Μιας και το μπλογκ είναι γύρω από θέματα βιολογίας ας δούμε λίγο πως περιγράφει ο ίδιος ο ερευνητής τη λειτουργία του φαρμάκου που ονομάζεται DCA.

Αρχικά, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του κυττάρου είναι το μιτοχόνδριο. Τα καρκινικά κύτταρα αν και έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα μιτοχόνδριά τους. Αυτό βέβαια αν και φαίνεται παράδοξο, συμβαίνει διότι τα μιτοχόνδρια δρουν και ως "ανιχνευτές καρκινογένεσης". Με λίγα λόγια δηλαδή όταν αντιληφθούν ότι ένα κύτταρο μετατράπηκε σε καρκινικό θέτουν σε λειτουργία μια αντίδραση που ονομάζεται απόπτωση και έχει ως συνέπεια τον θάνατο του κυττάρου.


Ο δημοσιογράφος από ένα σημείο και μετά τα παραλέει...όπως και οι καλοί και αξιόπιστοι δικοί μας δημοσιογράφοι....


Το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας ενός κυττάρου παράγεται όταν γίνεται καύση του πυροσταφυλικού οξέος στα μιτοχόνδρια. Το πυροσταφυλικό οξύ αυτό παράγεται από τη γλυκόλυση της γλυκόζης . Για την επακόλουθη μεταφορά του πυροσταφυλικού οξέος στα μιτοχόνδρια μεσολαβεί ένα ένζυμο που ονομάζεται PDH. Τα καρκινικά κύτταρα θέτουν εκτός λειτουργίας τα μιτοχόνδρια απενεργοποιώντας την PDH. Το DCA αποκαθιστά τη λειτουργία της PDH με αποτέλεσμα η ροή ενέργειας να στρέφεται ξανά στα μιτοχόνδρια και εν συνεχεία να ενεργοποιείται η απόπτωση. Από την άλλη όμως, τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται από την DCA γιατί έχουν ήδη σε πλήρη δράση τα μιτοχόνδριά τους.

Μετά από όλα αυτά ίσως αναρωτιέστε για ποιο λόγο επέλεξα αυτόν τον τίτλο. Ο τίτλος λοιπόν κολλάει στο ότι η έρευνα αυτή δεν έχει πάρει καμιά χρηματοδότηση και ότι τα κονδύλια για την έρευνα προέρχονται από δωρεές απλών πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής 1,5 εκατομμύρια δολάρια Σύμφωνα με το δημοσιογράφο που παίρνε τη συνέντευξη καμία φαρμακευτική εταιρία δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει την έρευνα επειδή το μόριο του DCA δεν μπορεί να πατενταριστεί.


Για να μπει τώρα στο παιχνίδι και η ταινία που αναφέρω στην εισαγωγή. Η ταινία αυτή είναι το "And the Band Played On" (η ζωή συνεχίζεται). Η ταινία αυτή πραγματεύεται το θέμα του AIDS, πως ξεκίνησε η επιδημία στην Αμερική και πως επιστήμονες έψαχναν να βρουν τη λύση. Όσο και να προσπαθούσαν όμως, πάντα κολλούσαν στην χρηματοδότηση ή στα πολιτικά συμφέροντα. Όταν προσπάθησαν να προτείνουν ότι η μετάγγιση αίματος αποτελεί αιτία μετάδοσης της νόσου οι εταιρίες που διακινούσαν αίμα για ιατρικούς σκοπούς αρνήθηκαν λόγω των συμφερόντων τους να το δεχτούν ως πραγματικό, και αυτό στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μέσα στην ταινία εμπλέκεται και η έννοια της επιστημονικής ηθικής που δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ τον καθηγητή Robert Gallo, έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητές στο θέμα του AIDS, οποίος σφετερίστηκε όπως δείχνει η ταινία την δουλειά και κάποιον άλλον συναδέλφων του.

Πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.depmed.ualberta.ca/dca/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails