Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Λιγότερες μέρες ακραίου κρύο και περισσότερες ακραίας ζέστης στην Ευρώπη

Επιστήμονες αναλύοντας σειρές δεδομένων με τις χαμηλότερες και υψηλότερες ημερήσιες θερμοκρασίες από το 1955 έως το 1998 συμπέραναν πως οι ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μειώνονται, ενώ αυτές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνονται. Η θερμοκρασία αυξήθηκε 0,5C έως 1C για την ελάχιστη μέση θερμοκρασία, ενώ απο 0,5C έως 2C για την μέγιστη μέση θερμοκρασία.

65,2% των σταθμών όπου μετρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες δείχνουν ότι αυτές τείνουν να αυξηθούν, ενώ 40% των σταθμών με μεγάλες θερμοκρασίες δείχνει ότι και αυτές τείνουν να αυξηθούν.


Συχνότητα ακραίας ζέστης από το 1955 έως το 1998.

Η μείωση στις ημέρες του ακραίου κρύου και η αύξηση στις ημέρες της ακραίας θερμότητας οφείλονται και στους τοπικούς και σε παγκόσμιους παράγοντες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μερικοί απ' αυτούς περιλαμβάν τη θερμότητα που παράγεται στις πόλεις ή την αλλαγή στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που καθορίζει άμεσα τα ακραία γεγονότα θερμοκρασίας.

Εκτός από την άμεση σχέση τους με την αλλαγή του κλίματος, οι ακραίες θερμοκρασίες (ελάχιστες και μέγιστες) έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η επιστημονική κοινότητα έχει εξηγήσει στις πολυάριθμες περιπτώσεις ότι ο αντίκτυπος των κυμάτων ζέστης είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ελάχιστων θερμοκρασιών.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει άγχος, επιδείνωση των ασθενειών και ακόμη και θάνατο, όπως το καλοκαίρι του 2003, όταν πέθαναν πάνω από 30.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για ολόκληρο το άρθρο: ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails