Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Η ντοπαμίνη βοηθά τους τολμηρούς

Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, αλλά, όπως αποδεικνύεται επιστημονικά, η πραγματική βοήθεια έρχεται από την ντοπαμίνη. Οι επιστήμονες προσγειώνουν για άλλη μια φορά τους ρομαντικούς, αποδεικνύοντας με πειράματα ότι το μυστικό της τόλμης κρύβεται στα επίπεδα της ντοπαμίνης και είναι αποτέλεσμα χημικής διαδικασίας τουεγκεφάλου.
Η ομάδα του Αμερικανού καθηγητή Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλντ , Ντέιβιντ Ζολντ, πραγματοποίησε ένα πείραμα σε περιορισμένο αριθμό εθελοντών για να διαπιστώσει ότι η απάντηση στο ερώτημα ποιοι ρισκάρουν και είναι περισσότερο τολμηροί από άλλους ανθρώπους βρίσκεται στην ντοπαμίνη. Πρόκειται για νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, που εκλύεται μετά από δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν ευχαρίστηση. Οι συνεργάτες του δόκτορα Ζολντ έδωσαν σε εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια και εν συνεχεία τούς υπέβαλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan).
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι πιο τολμηροί εξ αυτών είχαν μικρότερο αριθμό υποδοχέων που ελέγχουν την παραγωγή της ντοπαμίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ο εγκέφαλός τους διαρκώς «πλημμυρισμένος» με ντοπαμίνη και αυτό τους κάνει πιο τολμηρούς και πιο πρόθυμους να αναζητούν διαρκώς προκλήσεις οι οποίες ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Journal of Neuroscience», αν και η έρευνα έγινε σε μικρό αριθμό εθελοντών, είναι σημαντική γιατί επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μελετών σε πειραματόζωα και ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση του εθισμού σε απαγορευμένες διεγερτικές ουσίες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails