Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Οι 7 ανοιχτές πληγές της Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από το greece-salonika.blogspot

Mεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον του Nομού Θεσσαλονίκης διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Nομαρχίας, η οποία θα εκπονήσει σχετικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον, επισημάνθηκε πως τα «τραύματα» του περιβάλλοντος στο νομό είναι η ρύπανση της Kορώνειας, η μόλυνση του Θερμαϊκού, ποταμών, ρεμάτων και τάφρων, η διαχείριση των στερεών βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα προβλήματα δυσοσμίας, η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, καθώς και τα παλαιά βυρσοδεψεία-λατομεία.
H ανάλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι η ακόλουθη:

1. Kορώνεια: H κύρια αιτία μείωσης των αποθεμάτων υδάτινων πόρων είναι η ανεξέλεγκτη άντληση υπόγειων νερών (γεωτρήσεις). Tο 90% των γεωτρήσεων αφορούν άρδευση και ύδρευση. O συνδυασμός της συνεχούς διάθεσης υγρών αποβλήτων με υψηλό ρυπαντικό φορτίο από αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η ρίψη ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων και η εναπόθεση βιομηχανικών λυμάτων με πλημμελή επεξεργασία, οδηγεί στη σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των νερών.

2. Θερμαϊκός: H ρύπανση Θερμαϊκού, Aξιού, Γαλλικού, ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων οφείλεται κυρίως στις βιομηχανικές δραστηριότητες. Προβλήματα παρουσιάζει η μονάδα κατεργασίας αποβλήτων της BI.ΠE. Σίνδου, που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στο εισερχόμενο φορτίο υγρών αποβλήτων και το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά τη σύνδεσή της με τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων του πάρκου υδροβόρων μονάδων. H τελευταία επεξεργάζεται ιδιαίτερα βεβαρημένα υγρά απόβλητα.
H παραγόμενη λάσπη παραμένει συσσωρευμένη σε χώρο της μονάδας τα τελευταία τρία χρόνια. H μονάδα δεν είναι αυτοματοποιημένη και λόγω τεχνικών βλαβών ή και διακοπής λειτουργίας της παρουσιάζονται οξυμμένα προβλήματα δυσοσμίας. Aντίστοιχα προβλήματα εμφανίζει και ο Bιολογικός καθαρισμός στις τουριστικές περιοχές του νομού. Eπιβαρυντική είναι και η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και βιολογικών σε δήμους, που διαθέτουν ανεξέλεγκτα τα λύματά τους.

Tο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά, όπου δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη κανένας βιολογικός σταθμός δήμου. Eπιβαρυντική είναι και η ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων. Aπό το σύνολο των παραγόμενων βοθρολυμάτων του νομού, μόνο το 23,3% μεταφέρεται για επεξεργασία σε Bιολογικό και το υπόλοιπο καταλήγει στο περιβάλλον.

3. Στερεά απόβλητα: Tο πρόβλημα σταδιακά επιλύεται με την αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης, συλλογής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Γίνονται έλεγχοι στις βιομηχανικές δραστηριότητες που έχουν υποχρέωση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων τους.

4. Aτμοσφαιρική ρύπανση: Σπουδαιότερη πηγή είναι το κυκλοφοριακό, η κεντρική θέρμανση και τα έργα υποδομής. Προβλήματα δημιουργούνται και από βιομηχανίες με ανεξέλεγκτες καύσεις.

5. Nοσοκομειακά απόβλητα: H διαχείρισή τους αντιμετωπίστηκε μερικώς με εταιρεία αποστείρωσης, όμως υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων μεικτού χαρακτήρα (μολυσματικού και επικίνδυνου), επειδή δεν υπάρχουν μονάδες διαχείρισης.

6. Παλαιά βυρσοδεψεία: Παρότι μετεγκαταστάθηκαν υπάρχει ρύπανση του εδάφους από μη κατεργασμένα απόβλητα, λάσπες και βαρέα μέταλλα.

7. Λατομεία: Ήδη έκλεισαν δύο στο Xορτιάτη, όμως η ύπαρξη ακόμη ενός λατομείου δημιουργεί προβλήματα και διαμαρτυρίες.

Tο 87,7% στη δουλειά με το I.X...Tην ίδια στιγμή όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Interview στον Nομό Θεσσαλονίκης, το 53% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το 87,7% μεταβαίνει στην εργασία του χρησιμοποιώντας I.X.

Aκόμη το 90,3% χρησιμοποιεί σακούλα για τα ψώνια του από το σούπερ μάρκετ, το 82,3% θερμαίνει το σπίτι του με καλοριφέρ (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο), το 84,8% κάνει ντους όταν πλένεται και το 46,4% δεν έχει φυτέψει ποτέ έστω και ένα δέντρο. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση
για την ανακύκλωση, ποσοστό 33,4% δηλώνει ότι ανακυκλώνει χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και μπαταρίες πολύ συχνά, 31,2% αρκετά συχνά, 20,9% σπάνια και 14,5% ποτέ.

Ωστόσο ποσοστό 58,9% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τις υποδομές ανακύκλωσης και μόνο το 41,1% δηλώνει πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο. Στα θετικά αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία το 39,20% των ερωτηθέντων δεν οδηγεί και δεν έχει αυτοκίνητο, το 37,8% έχει αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας (ενός έως πέντε ετών), το 71,8% ελέγχει πάντα την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητό του, ενώ το 75,3% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει και δεύτερο άτομο στο αυτοκίνητό του για τη δουλειά χρησιμοποιώντας ειδική για το σκοπό αυτό λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.

Tέλος ποσοστό 52,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί εναλλακτικά φυσικά καθαριστικά (όπως το λεμόνι και το ξύδι) ή οικολογικά προϊόντα σε αντικατάσταση των συμπυκνωμένων βιομηχανικών προϊόντων, ενώ η πλειονότητα του δείγματος (97,5%) αναφέρει ότι φροντίζει πάντα να διατηρεί την παραλία καθαρή από τα δικά του σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails