Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η κοινωνία των "κοπριτών"...μπορεί να αλλάξει

Σήμερα έτυχε να διαβάσω τη δωρεάν εφημερίδα "διαδρομές στη Θεσσαλονίκη", η οποία στο editorial είχε ένα κείμενο, το οποίο μου προκάλεσε κάποιο προβληματισμό. Το κείμενο λοιπόν λέει:

"Η κοινωνία των "κοπριτών"

Τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για την αξία της δράσης του κάθε πολίτη ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλων μαζί σε ένα κοινό πλαίσιο. Από αντικαταναλωτικές κινήσεις και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον μέχρι εθελοντική εργασία και παρεμβάσεις διαδικτυακές.

Θεωρητικά ακούγεται τέλειο όλο αυτό. Είμαστε μια σιωπηλή πλειοψηφία, αποστασιοποιημένοι από τα κόμματα και δρούμε μόνοι μας. Δεν έχουμε εξάρτηση από κανέναν, δεν έχουμε οι ίδιοι κάποια συμφέροντα και αντιδράμε ενωμένοι με γνώμονα το κοινό καλό... Ε, λοιπόν είδατε εσείς κάτι τέτοιο πουθενά; Εκτός και αν αυτοί που συντηρούν παρόμοιες συζητήσεις θεωρούν ότι το να φορέσεις μαύρα ρούχα και να βγεις στο Σύνταγμα ή το να ακούσεις το Μαχαιρίτσα στη συναυλία του ΣΚΑΪ είναι το πρώτο από τα βήματα που θα γίνουν. Σημειωτόν είμαστε αδέλφια και σε λίγο θ'αρχίσουμε πάλι την πορεία προς τα πίσω, γιατί η δράση του Πολίτη δεν είναι μόδα, είναι στάση ζωής κι απ'αυτήν τη στάση το λεωφορείο μας... δεν πέρασε πρόσφατα.

Δεν ξέρω, ίσως είμαι λίγο υπερβολικός, αλλά σκέφτομαι ότι οι αληθινοί πολίτες σ'αυτήν τη χώρα δε θα είναι ποτέ περισσότεροι από τους κοπρίτες. Που ξηλώνουν τις σχάρες από τα φρεάτια κι αφήνουν τεράστιες τρύπες στους δρόμους μόνο και μόνο για να λιώσουν το μαντέμι. Που παρκάρουν σε ράμπες και πεζοδρόμια γιατί βιάζονται να πληρώσουν την επιταγή στην τράπεζα. Που καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους και εισπράττουν και την αποζημίωση δηλώνοντας το αντίθετο.

Έχουμε διαμορφώσει την "κοινωνία των κοπριτών". όχι των Πολιτών και φυσικά δεν αναφέρομαι στα προηγούμενα ακραία παραδείγματα. Όλοι μας συμπεριφερόμαστε κατά περίσταση ως κοπρίτες, ακόμα κι αυτοί που δηλώνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και ανακυκλώνουν, διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα ή τρέχουν στην Ουρανούπολη."

Το βασικότερο που μπορώ να πω πάνω σε αυτό είναι ο τίτλος που έβαλα.."Η κοινωνία των "κοπριτών"...μπορεί να αλλάξει". Τα αποτελέσματα των πράξεων των ¨κοπριτών" καλύπτουν αυτά των πολιτών είτε διότι οι πρώτοι είναι περισσότεροι είτε διότι κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Αυτό αλλάζει όμως, αρκεί όλοι να γίνουμε λιγότερο "κοπρίτες" και περισσότερο πολίτες. Ο εθελοντισμός και γενικά η ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα τεκταινόμενα είναι σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν αποτυχία και λόγος για "ν'αρχίσουμε πάλι την πορεία προς τα πίσω" όπως λέει ο αρθρογράφος. Η δράση του πολίτη πρέπει να γίνει στάση ζωής και το πιο τρανό παράδειγμα είναι η πρόοδος που έχει γίνει στην ευαισθητοποίηση και στην έρευνα γύρω από το περιβάλλον όπου με εθελοντισμό, από απλούς πολίτες μέχρι και πανεπιστημιακούς, από την αδιαφορία βρισκόμαστε στο σημερινό επίπεδο. Ας είμαστε λοιπόν λιγότερο ¨κοπρίτες" και περισσότερο πολίτες.

2 σχόλια:

e-ioannis είπε...

Εχεις απολυτα δικιο.αλλωστε ολα τα πραγματα ξεκινησαν απο μικρα και γινανε μεγαλα,ετσι και η οικολογικη συνειδηση θα γιγαντωθει,σιγα σιγα...
αυτο που μας χρειαζεται ειναι παιδεια.

Ανώνυμος είπε...

φίλε βιολόγε, τα πράγματα είναι απλά. Το σύστημα της αέναης κατανάλωσης παράγει "κοπρίτες"!! ή θα σταματήσει ο Αμερικάνος να έχει πλάσμα τηλεόραση στη τουαλέτα του ή θα καίγεται η Καλιφόρνια...

Υ.Γ. ούτε λεφτά για πλάσμα έχει, ούτε η καλιφόρνια καίγεται από την υπερθέμανση του πλανήτη... τα σπίτια να αποκτήσουν ξανά αξία... οπότε ας το κάνουμε εμείς... μαζί σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails