Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Αποκάλυψη παράνομου εμπορίου προστατευόμενων ερπετών

Την παρέμβαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στη συνέχεια της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών προκάλεσε η παράνομη κατοχή και εμπόριο οκτώ Αφρικανικών Χαμαιλεόντων, προστατευόμενου είδους, από κατάστημα κατοικίδιων ζώων στο κέντρο της Αθήνας.

Έπειτα από επίσκεψη βιολόγων-συνεργατών της Ε.Ο.Ε. στο κατάστημα στις 15/09, διαπιστώθηκε ότι τα άτυχα ζώα είχαν αιχμαλωτιστεί στην Πύλο Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται η μοναδική αποικία του είδους σε όλη την Ευρώπη. Οι χαμαιλέοντες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες και ήταν εμφανώς εξαντλημένοι. Εχθές, από κοινού με τη Διεύθυνση Δασών, πραγματοποιήθηκε νέα επίσκεψη στο κατάστημα, όπου και τελικά κατασχέθηκαν οι χαμαιλέοντες, προκειμένου να δεχτούν τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες και να απελευθερωθούν στο βιότοπό τους.

Ο Αφρικανικός Χαμαιλέων προστατεύεται αυστηρά από τη διεθνή συνθήκη CITES, την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται η σύλληψη, η κατοχή και η πώληση ατόμων που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί από το 1997 δράσεις για την προστασία του υγροτόπου της Γιάλοβας στην περιοχή τηςΠύλου και της πλούσιας βιοποικιλότητάς της, συμπεριλαμβανομένου του Αφρικανικού Χαμαιλέοντα.

Δύο περίπου εβδομάδες πριν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (04/10), διαπιστώνεται άλλο ένα θλιβερό περιστατικό παράνομου εμπορίου. Η παράνομη κατοχή και εμπορία ζώων και πουλιών ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών ειδών ανά τον κόσμο και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για πολλά είδη. Όπως δηλώνει ο κ. Ξ. Κάππας, διευθυντής της Ε.Ο.Ε., «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου. Ωστόσο, για την ουσιαστική καταπολέμησή του είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας.» Η Ε.Ο.Ε. προτρέπει όλους τους πολίτες να αποφεύγουν να αγοράζουν είδη άγριων ζώων ή άγριων πουλιών και πάντοτε να εξασφαλίζουν ότι κάθε αγορά συνοδεύεται από τις απαραίτητες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά νόμιμης εμπορίας.


Γραφείο Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails