Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και αποκεφάλισαν μεσογειακή φώκια στη Σύρο

Σύρος
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μία νεκρή μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Σύρου από την ομάδα έρευνας της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm).

Από τη νεκροψία που ακολούθησε την αμέσως επόμενη ημέρα εξήχθη το συμπέρασμα ότι η φώκια έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της MOm, η άτυχη φώκια, ενήλικο θηλυκό μήκους 2,20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Ακόμη, έφερε τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα.

Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αποκολληθεί προσεκτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή μονάχους-μονάχους βρισκόταν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης της και θα γεννούσε στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% από τις ενήλικες φώκιες που βρέθηκαν νεκρές, έπεσαν θύματα ηθελημένης θανάτωσης, που αποτελεί -ασφαλώς- ποινικό αδίκημα.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=877841&lngDtrID=252


Ας δούμε όμως πως καταγράφηκε το απεχθές αυτό συμβάν και από την Mom

Αποκεφαλισμένη & πυροβολημένη Μεσογειακή φώκια, βρέθηκε στη Σύρο

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε η Ομάδα Έρευνας της MOm, χθες 27/2/2008, στη Σύρο, όπου πραγματοποίησε νεκροψία σε Μεσογειακή φώκια, η οποία εντοπίστηκε νεκρή την προηγούμενη μέρα.

Πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό, μήκους 2.20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, που έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης. Σύμφωνα με τη νεκροψία, το ζώο έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Έφερε, επίσης, τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα. Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αφαιρεθεί προσεχτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή Mοnachus monachus βρισκόταν στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης και θα γεννούσε στα τέλη Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου.

Για το περιστατικό ενημέρωσε μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Πληροφοριών της MOm, το οποίο επέβαινε στο πλοίο Blue Star Paros, κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Σύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πλοιάρχου, η αποβίβαση θα καθυστερούσε, καθώς παρατηρήθηκε πως στην πλώρη του πλοίου είχε «φρακάρει» μια μεγάλη φώκια.

Η MOm εκτιμά πως η θανάτωση του ζώου συνέβη μόλις πριν λίγες μέρες ενώ τονίζει πως η ηθελημένη θανάτωση, αν και έχει περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την σπάνια Μεσογειακή φώκια. Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 1650 για την προστασία του περιβάλλοντος, η φόνευση, ο τραυματισμός και η ενόχληση σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Αν δείτε ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή Μεσογειακή φώκια, καλέστε άμεσα τη ΜΟm στο 210 52 22 888 και ενημερώστε τις τοπικές λιμενικές αρχές.

http://www.mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails