Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Το «τέλος» των ανδρών...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ομάδα επιστημόνων δημιούργησε πρώιμα σπερματοζωάρια από θηλυκά βλαστοκύτταρα

ΛΟΝΔΙΝΟ
Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία εμβρύων αποκλειστικά από γυναικεία κύτταρα βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την παραγωγή σπερματοζωάριων από θηλυκό έμβρυο.

Αν τα καταφέρουν οι επιστήμονες, ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά (φωτ. Reuter)
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ κατάφεραν να δημιουργήσουν πρώιμα σπερματοζωάρια από θηλυκά βλαστοκύτταρα. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η ομάδα έχει ζητήσει άδεια για να δοκιμάσει να κάνει το ίδιο χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον νωτιαίο μυελό γυναικών. Αν τα καταφέρουν, ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών μπορεί στο μέλλον να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά.

Η ίδια ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρίμ Ναγέρνια, είχε καταφέρει πέρυσι να δημιουργήσει πρώιμα σπερματοζωάρια από ανδρικό μυελό των οστών, ενισχύοντας τις ελπίδες να αποκτήσουν παιδιά άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Το 2006 είχε χρησιμοποιήσει σπερματοζωάρια από αρσενικά βλαστοκύτταρα ποντικιού για να γονιμοποιήσει πειραματόζωα. Γεννήθηκαν επτά ποντίκια, από τα οποία τα έξι επέζησαν, παρουσιάζοντας όμως διάφορα προβλήματα.

Η γονιμοποίηση

Ο καθηγητής Ναγέρνα θα πρέπει τώρα να μετατρέψει τα πρώιμα σπερματοζωάρια που δημιούργησε σε ώριμα, τα οποία θα είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση. Επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα ήταν ποτέ δυνατό, καθώς μόνο οι άνδρες έχουν το χρωμόσωμα Ψ που θεωρείται απαραίτητο για την παραγωγή σπέρματος (οι γυναίκες έχουν μόνο δύο χρωμοσώματα Χ). Ο επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος για την πιθανότητα να δημιουργηθεί σπέρμα από γυναίκες στο εργαστήριο. «Νομίζω ότι θα είναι επιστημονικά δυνατό», είπε στο επιστημονικό περιοδικό «Νιού Σάιεντιστ».

Την ίδια ώρα, η ομάδα της δρος Ιρίνα Κέρκις στο Ινστιτούτο Μπουτάνταν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας δημιούργησε σπέρμα και ωάρια από βλαστοκύτταρα αρσενικού ποντικιού. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί εάν τα αρσενικά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν. Αν οι επιστήμονες το καταφέρουν, θα βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία εμβρύου αποκλειστικά από αρσενικά κύτταρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2008

Μία από τις περιπτώσεις που η επιστήμη πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες και να θέσει κάποια όρια στη χρήση των νέων ανακαλύψεων. Εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου ώστε να μπορούν να τεκνοποιούν ζεύγη ομοφυλοφίλων βάζει τεράστιους φραγμούς στη διαδικασία της εξέλιξης και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στον πλανήτη. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να ερευνόνται με κριτική σκοπιά και πάνω απ'όλα να περιορίζονται στις τάξεις της επιστήμης και του πειραματισμού και να μη γίνονται τεχνικές υποκατάστασης της γονιμοποίησης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι τυχαίο, οτι τέτοια έρευνα, γίνεται στην Αγγλία...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails