Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Κορώνεια "Πέθανε" λόγω συσκέψεων !

Μία ακόμη ανούσια σύσκεψη -εποικοδομητική ήταν μόνο για τους τύπους- συγκάλεσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιφερειάρχη Γιώργου Τσιότρα, με θέμα το συντονισμό των υπηρεσιών και των φορέων υλοποίησης των έργων της λίμνης

Της Φανής Σοβιτσλή


Παρά την εκπνοή του πρώτου μήνα του 2008 και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη οριστεί η προθεσμία για τη δημοπράτηση των έργων αποκατάστασης της πολύπαθης Κορώνειας, νέες καθυστερήσεις προβλέπονται. Αυτό σημαίνει πως η Κορώνεια θα συνεχίσει να αποτελεί μνημείο αδιαφορίας και γραφειοκρατίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνεχίσει να αναλώνεται σε συσκέψεις για τεχνικά ζητήματα, ενώ η στάθμη της λίμνης θα μειώνεται δραματικά, γεγονός που αποτρέπει την έναρξη ορισμένων σημαντικών τεχνικών έργων

Μία ακόμη ανούσια σύσκεψη -εποικοδομητική ήταν μόνο για τους τύπους- συγκάλεσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιφερειάρχη Γιώργου Τσιότρα, με θέμα το συντονισμό των υπηρεσιών και των φορέων υλοποίησης των έργων της λίμνης.

Στη σύσκεψη, εκτός από την επισήμανση του γ.γ. του υπουργείου κ. Μπαλτά, ο οποίος προήδρευε, ότι απαιτείται η συμβολή όλων των φορέων για το θέμα των έργων, τονίστηκε ότι στη φάση που περνά η λίμνη, με τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού, δεν μπορεί να προχωρήσει το σημαντικό τεχνικό έργο της βυθοκόρησης. Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά την απομάκρυνση του βούρκου στον οποίο έχει μετατραπεί η λίμνη ή των μολυσματικών προσμείξεων από το βυθό. Το έργο αυτό κρίνεται μείζονος σημασίας για την ανάκαμψη της πεθαμένης λίμνης, προβλέπεται ήδη από το master plan, αλλά επί της ουσίας μπορούσε να γίνει μόνο όταν η στάθμη του νερού ήταν στο 1,5 μέτρο.

Για τα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 57 εκατ. ευρώ (27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 30 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους), και αναμένεται άμεσα η δημοπράτησή τους. Μάλιστα σε αυτό υποτίθεται πως συνέβαλε το γεγονός ότι:

1. Ξεπεράστηκε η όποια καθυστέρηση μετά τον ορισμό τεχνικού συμβούλου, που θα επιβλέπει τα έργα αποκατάστασης στην Κορώνεια.

2. Είναι έτοιμες οι μελέτες για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, όπου θα γίνεται αφαλάτωση των απόνερων.

3. Αναμένεται η προκήρυξη του έργου για την ενωτική τάφρο, όπου θα συγκεντρώνονται τα νερά από τα ρέματα του Σχολαρίου και των Λαγγαδικίων, πριν κατευθυνθούν στην Κορώνεια ή στη Βόλβη, αναλόγως πού υπάρχει πρόβλημα.

4. Άμεσα αναμένεται να αρχίσει η εκβάθυνση της λίμνης.

ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Σήμερα όμως, που η στάθμη της Κορώνειας έχει μειωθεί δραματικά, καθώς έχει πέσει κάτω από το 1,5 μ. το έργο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οπότε πρέπει να προταθεί καινούργιο από τους επιστήμονες. Την παράμετρο αυτή επισήμανε μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσιότρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεδομένης αυτής της εξέλιξης θα προσκαλέσει την ερχόμενη βδομάδα σε σύσκεψη τους επιστήμονες του ΑΠΘ, προκειμένου να τους ζητήσει να προτείνουν νέα λύση για το πρόβλημα που ανέκυψε. Αυτό μοιραία σημαίνει ότι θα σημειωθεί νέα καθυστέρηση των έργων, πέραν της υφισταμένης που υπολογίζεται σε δύο χρόνια.
Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης υποτίθεται πως διευκρινίστηκαν τεχνικά και διαδικαστικά θέματα για το σύνολο των 21 έργων που υλοποιούν οι οκτώ φορείς, μεταξύ των οποίων η νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία υλοποιεί τρία από αυτά, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίησή τους. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ωστόσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσαν ότι η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική και ανέφεραν ότι ζήτησαν από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ νομαρχίας, περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ύδρευσης, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να κλείσουν οι γεωτρήσεις.

ΑΙΧΜΕΣ ΨΩΜΙΑΔΗ

Παρά την ικανοποίησή του για τη σύσκεψη και τα τεχνικά ζητήματα, ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν πως τελικά μόνο η νομαρχία Θεσσαλονίκης προχωρά σε έργα και όχι τα αρμόδια υπουργεία και οι άλλοι φορείς. Κοινώς επανέλαβε ότι ο καθένας σε αυτήν την πονεμένη ιστορία της λίμνης Κορώνειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι μόνο η ΝΑΘ να εισπράττει την κακή κριτική για τα έργα αποκατάστασης. "Ήταν μια κρίσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι η λίμνη Κορώνεια είναι θέμα εθνικό και όχι νομαρχιακό", τόνισε ο νομάρχης, για να προσθέσει ότι από τη συζήτηση αποδείχθηκε ότι η ΝΑΘ έκανε τεράστια βήματα σε σχέση με άλλους. "Αποδείχθηκε ότι καλό θα είναι να ακολουθήσουμε αυτό που τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, όταν επισκέφθηκε τη λίμνη, ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Το βέβαιο είναι ότι μπορούμε και πρέπει να σώσουμε τη λίμνη Κορώνεια", συμπλήρωσε ο κ. Ψωμιάδης.



Τα έργα για
την Κορώνεια

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 19/12/2005 για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής το έργο "Αποκατάσταση λίμνης Κορώνειας".

Αναλυτικά το σχέδιο (master plan) περιλαμβάνει τα εξής:

* Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων

* Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας της ενωτικής τάφρου Κορώνειας - Βόλβης και χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου

* Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης

* Παρακολούθηση διαχειριστικών παρεμβάσεων και δημιουργία συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων

* Διαχείριση καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της Κορώνειας

* Ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης του εθελοντισμού

* Σύμβουλος διαχείρισης έργου

Εφημερίδα Μακεδονία

Η Κορώνεια είναι μία λίμνη που δεν χωράει αναβολές..αν υπάρχουν περιθώρια σωτηρίας (πράγμα που είναι σε ψάξιμο..) Η κωλυεσιεργία λοιπόν τον αρμόδιων φορέων είναι άκρως επικίνδυνη σε περίπτωση που η λίμνη είναι ακόμα ζωντανή, έστω και διασωληνωμένη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails