Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Ε.Ε.: Η ΠΓΔΜ συνεχίζει να μολύνει τον Αξιό

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τερματισμό της μόλυνσης του Αξιού ποταμού στην περιοχή των Σκοπίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού εντοπίζει δυστοκία στην κυβέρνηση της γείτονος για εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και διαχείριση των σχετικών πόρων, σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη.

Το ζήτημα της διασυνοριακής μόλυνσης του Αξιού έχει τεθεί επανειλημμένα από τον κ. Τρακατέλλη, από το 1997, οπότε παρασχέθηκε οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην παρούσα απάντηση η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και επικαλούμενη την ετήσια έκθεση του τρέχοντος έτους για τα Σκόπια, τονίζει ότι έχει σημειωθεί «περιορισμένη πρόοδος στον τομέα της ποιότητας των υδάτων».

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει ως βήμα προς τα εμπρός την έγκριση από την κυβέρνηση των Σκοπίων νέας νομοθεσίας για τα ύδατα που αποδίδει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση των υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την κοινοτική οδηγία IΡΡC περί ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου της ρύπανσης, διευκρινίζει ότι: «αν και η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, οι αρχές δήλωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως τους κανόνες της οδηγίας στον τομέα αυτό πριν από τα τέλη του 2009. Η επιτροπή θα εξακολουθήσει να ελέγχει το θέμα και να το θίγει στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεών της».

Αποκαλυπτική είναι η κατακλείδα της απάντησης. Η Επιτροπή αναγνωρίζει μεν ότι η βελτίωση της ποιότητας του νερού μπορεί να επιτευχθεί μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (instrument for Pre-accesion Assistance -IΡΑ): με την κατανομή χρηματοδοτικών πόρων για τη διαχείριση των ρύπων του νερού, στο πλαίσιο της τρίτης συνιστώσας του μηχανισμού, που αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη των υποψήφιων χωρών. Ωστόσο, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «οι μελλοντικές δραστηριότητες στον τομέα αυτό εξαρτώνται επίσης από την ικανότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να διαχειρισθεί τους κοινοτικούς πόρους».

Ναυτεμπορική

Υ.Γ. οι επισημάνσεις είναι δικές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails