Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Η Καλιφόρνια μηνύει τις Η.Π.Α.

Καλή χρονιά σε όλους! Ξεκινάμετη νέα χρονιά με ένα γεγονός που μας έκανε ιδιάτερη αίσθηση και αυτό είναι η μήνυση από την πολιτεία της Καλιφόρνια προς τις Η.Π.Α για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια μήνυσε την Τετάρτη την κυβέρνηση των Ηνωνμένων Πολιτειών Αμερικής για άρνηση στον πρώτο για το έθνος περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε αυτοκίνητα, φορτηγά και οχήματα για αθλητική χρήση, προκαλώντας στην διοίκηση του Μπους το συμπέρασμα ότι οι πολιτείες δεν έχουν καμία δουλειά στο να θέτουν όρια εκπομπών.

Και άλλες πολιτείες αναμένεται να πάρουν μέρος στη δίκη, η οποία προσδοκούνταν αφότου η Αντιπροσωπεία Προστασίας του Περιβάλλοντος τηςΑμερικής (EPA) αρνήθηκε το αίτημα της Καλιφόρνια για παραίτηση στις 19 Δεκεμβρίου που απαιτήθηκε κάτω από τον ομοσπονδοιακό νόμο για καθαρό αέρα.

Ο διοικητής της EPA Stephen L. Johnson αρνήθηκε την παραίτηση
λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια προσθήκη των κρατικών κανονισμών. Τουλάχιστον άλλες 16 πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν την καθοδήγηση της Καλιφόρνια και να υιοθετήσουν τα πιο σκληρά μέτρα όρια εκπομπής της πολιτείας.

"Δεν υπάρχει καμία απολύτως αιτιολόγηση για τη δράση του διοικητή" είπε ο γενικός εισαγελέας Jerry Brown στο Associated Press σε συνέντευξη την Τετάρτη. "Είναι παράνομο. Είναι άδικο και μια αισχρή εγκατάλειψη του καθήκοντος."

Η Καλιφόρνια υπερηφανεύεται για την εστίασή της στο περιβάλλον και τους σχετικούς κανονισμούς που ξεπερνούν συχνά εκείνων που εξουσιοδοτούνται ομοσπονδιακά. Έχει συνεργαστεί με άλλα κράτη στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κυβερνήτης της Arnold Schwarzenegger υπέγραψε το 2006 μία συμφωνία με τον τότε βρετανό πρωθυπουργό Toni Blair για να διαμορφώσει μία συνεργασία που θα εξετάσει την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση Μπους για να ερευνήσει τρόπους να συγκρατηθούν οι εκπομπές αερίων τουθερμοκηπίου και να προαχθούν τα "καθαρά" καύσιμα.

Ο Johnson είπε τον περασμένο μήνα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθούσε μια εθνική λύση και απομάκρυνε τα επιχειρήματα της Καλιφόρνια ότι αντιμετώπισε μοναδικές απειλές από την αλλαγή κλίματος. Είπε ότι η ενεργειακή νομοθεσία που υπογράφεται από τον Πρόεδρο George W. Bush θα βελτιώσει τα πρότυπα οικονομίας καυσίμων σε εθνικό επίπεδο σε έναν μέσο όρο 35 μιλίων ανά γαλόνι μέχρι το 2020.

Σε μια ηλεκτρονική δήλωση, ο εκπρόσωπος της EPA Jonathan Shradar είπε ότι η ομοσπονδιακή ενεργειακή ανεξαρτησία και ο νόμος ασφάλειας "είναι μια ευεργετικότερη εθνική προσέγγιση σε ένα εθνικό πρόβλημα, το οποίο καθιερώνει επιθετικά πρότυπα και για τις 50 πολιτείες - σε αντιδιαστολή με χαμηλότερα πρότυπα σε Καλιφόρνια και μια προσθήκη άλλων κρατών."

Πηγή
http://www.livescience.com/environment/080102-ap-epa-suit.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails